Keukentip: Eindeloos groente hergebruiken

Keukentip: Eindeloos groente hergebruiken

Terug naar blogs

Verbaas jij je ook over de enorme hoeveelheid groenteafval die je na het wassen, snijden, raspen en schillen over hebt? Maar heb jij er wel eens over nagedacht dat je sommige van deze groenten gewoon weer opnieuw kunt laten groeien? Niet alleen groente, maar ook kruiden kun je opnieuw laten groeien. 

Laat groente opnieuw groeien

Een echte moestuinliefhebber? Dan is het opnieuw laten groeien van groente echt wat voor jou. Maar ook als je geen groene vingers hebt, is het leuk om het eens met 1 of 2 soorten groente te proberen. We geven graag 5 voorbeelden van groente die je gemakkelijk een tweede leven kunt geven.

Champignons

We eten allemaal wel eens champignons. Champignons zijn makkelijk om zelf te kweken. Snijd het steeltje van de champignon en plant deze ongeveer 2 centimeter diep in vochtige potgrond. Meng de grond met gebruikt koffiedik, hierdoor kunnen de paddestoelen extra goed groeien. Zet de champignons voor een paar weken op een donkere plek. Wanneer de nieuwe champignons uit de grond zijn geschoten zijn ze meteen klaar voor gebruik!

Wortels

Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta’s of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water. Vervang het water om de dag en het groen zal binnen een mum van tijd weer teruggroeien! Deze manier van groeien kun je ook toepassen met andere knollen en wortels zoals raap, knolselderij, prei en venkel.

  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Lente-uien

Het is heel eenvoudig om een lente-ui opnieuw te laten groeien. Je kunt lente-ui gewoon laten groeien in water. Snijd de lente-ui ongeveer 2,5 cm boven de wortels af. Doe deze stukjes in een transparante, schone pot of glas waar het zonlicht makkelijk doorheen kan komen. Vul de pot of het glas voor de helft met water en doe daar de wortels in. Plaats het glas op een warme en zonnige vensterbank die minstens vier uur (zon)licht heeft. Vervang wel het water om de dag. Na een week of twee zullen de uibollen jonge bladeren hebben van ongeveer 15 tot 20 cm die je weer kunt gebruiken. 

Bleekselderij

Bleekselderij koop je eigenlijk altijd als stronk of bos. Wanneer je het onderste stuk van de bleekselderij in zijn geheel eraf snijdt, heeft het de vorm van een soort roos. Deze roos leg je in een schaaltje met lauw water en ververs je om de paar dagen. Na ongeveer een week zullen de gele blaadjes in de kern groener en groter worden. Na ongeveer zeven dagen kun je het stukje wortel in een bakje met potgrond zetten. Zet het potje wel op een lichte plek, niet in de volle zon. Na ongeveer twee weken zal de bleekselderij al flink gegroeid zijn. 

Knoflookbieslook

Een knoflook te lang laten liggen? Dan gaan de knoflooktenen ontkiemen. Hiermee kun je knoflookbieslook laten groeien. Leg een paar ontkiemde knoflooktenen in een bakje of kopje met een klein laagje water die je om de paar dagen ververst. Let er wel op dat het water de knoflooktenen maar net aanraakt. Als de knoflooktenen onder water staan, gaan ze rotten. Na een paar dagen begint de knoflookbieslook al te groeien. Als de knoflookbieslook 6 tot 8 cm is, kun je gaan 'oogsten'. Knip niet meer dan éénderde van de bieslook af, zodat de bieslook nog voldoende licht krijgt om verder te groeien. 

  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek

Zoals je ziet kun je goed gebruikmaken van je afval wat overblijft na het snijden van groente. Gooi deze resten dus niet weg, maar kweek ze opnieuw. Omdat deze groente gewoon binnen gekweekt kunnen worden, maakt het niet uit dat het al wat kouder wordt buiten. Het vergt wel wat geduld, maar het is zeker leuk om eens te doen. Het scheelt niet alleen in de portemonnee, maar je bent ook nog eens duurzaam bezig! 

  • Kies een pagina
  • Mijn stijlboek